Asperger fórum

Oldalak: [1] 2

Ez az oldal egy olyan közösség, ahol a spektrumtársak találkozhatnak egymással, megoszthatják a tapasztalataikat, esetleg beszélgetőpartnereket találhassanak a speciális érdeklődési területeik kitárgyalásához. Természetesen a hozzátartozókat is szívesen látjuk, de a fórumot elsősorban az érintetteknek ajánljuk.

Ha bármilyen kérdésed merülne fel, a forum@aspergeresek.hu-n tudsz elérni bennünket.

Share on Facebook!Share on Twitter!Reddit

Ez a fórum egy olyan közösség, ahol autisták/Asperger-szindrómások találkozhatnak egymással, megoszthatják egymással a tapasztalataikat, tanácsokat adhatnak egymásnak egy-egy helyzet kezelésére, és teret ad a speciális érdeklődési területeknek is. Természetesen a hozzátartozókat is szívesen látjuk, de a fórumot elsősorban az érintetteknek ajánljuk. Kérjük, mielőtt elkezdesz fórumozni, olvasd végig figyelmesen az alábbi tájékoztatót. Ha bármilyen kérdésed, megjegyzésed merül fel az olvasottak kapcsán, a forum@aspergeresek.hu e-mail címre írhatsz nekünk.

1. Felhasználónév és jelszó

1/1. A felhasználóneved lehetőleg ne egyezzen meg a polgári neveddel. Bár igyekszünk odafigyelni, hogy biztonságos közeget tarthassunk fenn, sajnos azt nem tudjuk garantálni, hogy mások nem élhetnek vissza ezekkel az információkkal. Éppen emiatt azt is kérjük, hogy az adatlapodon vagy a hozzászólásaidban mellőzd az elérhetőségeid (pl. e-mail vagy telefonszám) nyilvánossá tételét. Ha ez mégis megtörténik, az elérhetőségeidet töröljük az adatlapodról, és/vagy az ezeket tartalmazó hozzászólásaidat eltávolítjuk.

1/2. Kérjük, másnak ne adj hozzáférést az azonosítódhoz, és javasoljuk, hogy egy összetett és egyedi jelszót válassz, amit más nem ismerhet.

1/3. A felhasználóneved megadásakor használhatod a magyar ABC betűit, a felhasználóneved tartalmazhat szóközt és számot.

1/4. Javasoljuk, hogy regisztrációkor egy minimum 8 karakter hosszúságú, kisbetűt, nagybetűt, számot, esetleg különleges karaktert tartalmazó jelszót adj meg.

2. Regisztráció, bemutatkozás

2/1. Ahhoz, hogy beengedhessünk, kérjük,  írj pár mondatban magadról (ezt a fórumon belül is kérjük). Igyekszünk egy védett, biztonságos közeget fenntartani mindenki számára, így szeretnénk megtudni, kit engedünk be ebbe a közösségbe. Kérjük, hogy a bemutatkozásod legyen tartalmas. Bármiről írhatsz, legyen szó a hobbijaidról, a munkádról, a speciális érdeklődési területeidről, azokról a nehézségekről, amik ide hoztak, stb. Nem kérjük és nem is javasoljuk, hogy olyasmit is leírj, ami alapján személyesen beazonosítható vagy.

2/2. Ha hozzátartozóként érkezel hozzánk, fontos tudnod, hogy az oldal elsősorban az érintettek kapcsolattartására szolgál, így a fórumot inkább az autista hozzátartozódnak/barátodnak ajánljuk. A fórum használatát 14 éves kor felett ajánljuk, de adott esetben ennél fiatalabbak is regisztrálhatnak.

Kérjük, ha hozzátartozóként regisztrálsz, az adatlapodon minden esetben a saját adataidat tüntesd fel, és ne az autista hozzátartozóid adatait írd be, hiszen veled fogunk beszélgetni, és úgy gondoljuk, hogy téged sem kizárólag az határoz meg, hogy autista hozzátartozód van. Ha az autista hozzátartozód elmúlt 18 éves, szeretnénk, ha inkább ő regisztrálna. Ha ez nem megoldható, kérjük, az űrlapon röviden indokold meg, miért te vagy itt helyette.

2/3. Ha egy bemutatkozást hiányosnak tartunk, e-mailt küldünk az adott felhasználónak, és megkérjük arra, hogy írjon egy kicsit többet magáról vagy arról, hogy miért érkezett ide hozzánk. Ha 8 napon belül nem kapunk választ az e-mailünkre, a felhasználó adatait töröljük. Ha esetleg nincs kapacitásod ennyi időn belül válaszolni, de később fogsz, kérjük jelezd, mikorra várjuk a bemutatkozásod kiegészítését.

2/4. A regisztráció elbírálása kapacitástól függően 3-5 nap. Ennek eredményéről minden esetben e-mailt küldünk. Ha 5 nap után nem kapsz visszajelzést tőlünk, kérjük, ellenőrizd az e-mail fiókod spam/levélszemét mappáját. Ha ott sem találod, kérjük, a forum@aspergeresek.hu-n jelezd.

2/5. Miután beengedtünk, a fórumon eleinte csak a Bemutatkozások szekciót fogod látni, ahol a már meglévő tagok és az adminisztrátorok bemutatkozásait olvashatod. Ahhoz, hogy a fórum többi részéhez is hozzáférhess, indítanod kell egy témát a saját bemutatkozásoddal. Ahhoz, hogy egyértelműen tudjuk, kihez tartozik egy adott bemutatkozás, kérjük, a téma címe egyezzen meg a fórumon használt felhasználóneveddel.

3. A fórumozás általános szabályai

Ezen a fórumon is érvényesek a fórumozás általános szabályai. Az üzemeltetők nem tudják szavatolni a hozzászólásokban megjelenő információk pontosságát, helyességét, és a hozzászólások minden esetben a felhasználó véleményét, nem pedig az adminisztrátorok/moderátorok álláspontját tükrözik.

3/1. A fórumon tiltott a spam, flood (több mint 5 hozzászólást küldeni egymás után vagy több topicba beposztolni ugyanazt), reklámozás és a körlevelek küldése.

3/2. A regisztrációddal elfogadod, hogy a fórum használata során nem fogsz jogszabályokba ütköző, mások személyiségi jogait sértő, rágalmazó, zaklató üzeneteket küldeni. Ha mégis így teszel, kitiltunk. Szigorúan tilos más személyes azonosításra alkalmas adatait kiadnod a fórumon, ellenkező esetben töröljük a hozzászólást és kitiltunk a fórumról.

3/3. Ezeket a szabályokat minden fórumozó köteles betartani. Ha ezek ellenére bármilyen kifogásolható tartalmat találsz, ami felett elsiklottunk, kérjük, haladéktalanul jelezd a hozzászólások alján található „Jelentés egy moderátornak” funkció segítségével.

3/4. Ha kéretlen, tolakodó, fenyegető, zaklató, Fórumszabályzatba vagy jogszabályokba ütköző privát üzeneteket kapsz, kérjük, haladéktalanul jelezd az üzenetek alján található „Jelentés az adminisztrátornak” funkció segítségével.

4. A fórumos viselkedés alapszabályai

A fórumos viselkedés egyik alapszabálya, hogy egyenrangú félként tekintünk egymásra. Ennek érdekében:

4/1. Tartsd tiszteletben mások véleményét, és ne megkérdőjelezhetetlen tényként add elő a sajátodat. Ennek érdekében kerüld a kategorikus kijelentéseket, és kerüld a kioktató hangnemet.

4/2. Kerüld a megmondást: ne erőltesd másokra a saját módszereidet. Ne akard jobban tudni, mi a jó másoknak, és ne osztogass kéretlen tanácsokat a többi fórumozónak.

4/3. Kerüld az áldozathibáztatást: ne annak a felelősségét firtasd, aki nehéz helyzetbe került, és ne azt írd le, hogy az áldozatnak mit kellett volna szerinted tennie, inkább próbálj meg segíteni. Az áldozathibáztatással ugyanis nemcsak, hogy az egyenrangúság elvét sérted meg, de rontod a bizalmas légkört is, és hátráltatod azt, hogy mások megnyíljanak.

4/4. A fórumon a neurodiverzitás elvét követjük. Ez a szemlélet az autizmust nem betegségként, hanem az emberi agy egyik természetes változataként határozza meg, és éppen ezért az autisták neurotipikusokkal való egyenrangúságát hangsúlyozza.
Mivel az autizmusról szóló szakirodalmat még mindig a betegségközpontú szemlélet dominálja, érthető, ha kezdetben betegségként hivatkozol az autizmusra. Az autizmushoz rengeteg negatív sztereotípia társul. A fórum lehetőséget biztosít arra is, hogy ezt a szemléletet átértékeld, és más szemmel tekinthess önmagadra.

Gyakori az is, hogy az autistákat gyerekszámba veszik, és az is előfordul, hogy az autizmust egyenlővé teszik az értelmi fogyatékossággal. Az autizmus a sztereotípiákkal ellentétben nem jár együtt feltétlenül az átlagosnál alacsonyabb vagy magasabb intelligenciahányadossal. Gyakori az is, hogy úgy beszélnek rólunk, mintha ott sem lennénk, vagy képtelenek lennénk megérteni a mások által mondottakat. Ezen a fórumon ezt a szemléletet kerüld. Ha egy autista fórumtag jelzi, hogy autisztikus (vagy bármilyen más) mivoltában megsértetted, felháborodás helyett kérj elnézést.

4/5. Azokat is kezeld egyenrangúként, akik más alulprivilegizált csoportokhoz is tartoznak. Éppen ezért tilos a rasszista, uszító, homofób (homoszexuálisokat sértő), transzfób (transzneműeket sértő), bármilyen testi vagy értelmi fogyatékosságot becsmérelő üzenetek küldése. A fórumon azt valljuk, hogy autistaként szolidárisnak kell lennünk más hátrányos helyzetben lévő csoportokkal, emellett a fórumtagok között is akadnak olyanok, akik más kiszolgáltatott csoportokhoz is tartoznak. Hasonlóan az előbbiekhez, ha egy más marginalizált csoporthoz is tartozó felhasználó jelzi neked, hogy a viselkedésed sértő, hagyj fel azzal a viselkedéssel és kérj elnézést.

Hangsúlyozzuk, hogy az autisták és más marginalizált csoportok egyenrangúsága és emberi jogai nem vélemény kérdése nálunk. Ha ennek ellenére a negatív sztereotípiák hangsúlyozásával vagy más módon ezt vitatod, kitiltásra kerülhet sor.

5. Moderáció

5/1. A moderátorok fenntartják maguknak a jogot, hogy áthelyezzék más témákba azokat a hozzászólásokat, amik megítélésük szerint nem illik az adott topicba. Ezt minden esetben előzetes figyelmeztetés előzi meg, és arról is tájékoztatjuk a hozzászólókat, amikor ez befejeződött. Ha moderálás közben jut eszedbe valami, és szeretnél hozzászólni a témához, kérjük, várd meg, amíg a sikeres áthelyezésről nem értesítünk.

5/2. A spamgyanús, reklámokat tartalmazó hozzászólásokat eltávolítjuk.

5/3. A fórumszabályzatba ütköző hozzászólásokat nem töröljük, viszont kitiltjuk az adott felhasználót, ha sokadszori figyelmeztetésre sem hagy fel a káros viselkedéssel. A kitiltás lehet ideiglenes és végleges a szabálysértés mértékétől függően. Ha valaki szisztematikusan megsérti a Szabályzatot, véglegesen kitiltjuk. Amennyiben a kitiltás végleges, egy hét után töröljük az adott felhasználó azonosítóját, viszont megtesszük a szükséges lépéseket ahhoz, hogy ne jöhessen vissza.

5/4. A hozzászólásokat csak moderátorok szerkeszthetik és törölhetik. Hozzászólást egyedi kérésre szerkesztünk, illetve törlünk.

5/5. A fórumon megadott adatok kezelésével külön foglalkozunk. Az adatkezelési tájékoztató ezen a linken található. Kérjük ezt is olvasd át figyelmesen.

Bár ezek a szabályok elsőre szigorúnak tűnhetnek, kérjük, vedd figyelembe, hogy csak így tudjuk szavatolni azt, hogy mindenki jól érezze magát a fórumon. A szabályok a te biztonságodat is szolgálják, hiszen ezek betartását minden fórumtagtól elvárjuk. Reméljük, jól fogod magad érezni itt, és aktívan részt veszel majd a beszélgetésekben.

Share on Facebook!Share on Twitter!Reddit

1. A fórumon a felhasználók regisztrációkor megadott adatait, hozzászólásait és azokat az IP címeket tároljuk, amit a fórumos aktivitása során használ. Utóbbi azt a célt szolgálja, hogy azok, akiket kitiltottunk a fórumról, és kártékonyak a fórumra nézve, ne regisztrálhassanak újra. A felhasználóinkat nyomatékosan kérjük arra (lásd Fórumszabályzat), hogy ne adjanak meg a személyes beazonosításukra alkalmas adatokat. Ha ez mégis megtörténne, a megadott információkat töröljük.

2. Hasonlóan sok más weblaphoz a fórum is használ cookie-kat: a fórum látogatása során a fórum szoftvere egy olyan szöveges fájlt helyez el a böngészők gyorsítótárába, amelyek tartalmazzák a felhasználó bejelentkezési adatait. Ennek egyedüli funkciója, hogy a felhasználót be/kijelentkezve tartsa. A szoftver nem gyűjt és nem küld semmilyen típusú információt a felhasználó számítógépére/mobileszközére.

3. A hozzánk érkező adatokat bizalmasan kezeljük, nem adjuk ki harmadik fél részére. Ez alól egyedül a hivatalos szervek képeznek kivételt, ha a felhasználó adatai jogi eljáráshoz lennének szükségesek.

4. A fórumon belül is kérünk bemutatkozást ahhoz, hogy a fórumtagok megismerhessék az új felhasználót, és hogy a felhasználó hozzáférhessen a fórum többi részéhez. Ha valaki egy héten belül nem mutatkozik be a fórumon, az azonosítóját és ezzel egyidőben a regisztráció során megadott adatait töröljük.

5. Azokat a felhasználókat, akik bemutatkoztak, de egy éven belül nem fejtettek ki semmilyen aktivitást, szintén töröljük. Ez azokra is vonatkozik, akik egy időben aktívak voltak, de legalább egy éve nem használták a fórumot.

6. Amennyiben a felhasználó kéri az adatai törlését, természetesen elvégezzük, viszont a hozzászólások megtartását preferáljuk. Hozzászólásokat külön kérésre, egyedi elbírálás alapján törlünk, vagy akkor, ha annak tartalma alapján a felhasználó személyesen is beazonosítható.

Ha bármilyen kérdés, észrevétel merülne fel az adatok kezelése kapcsán, esetleg kiegészítésre szorulna az alábbi tájékoztató, a forum@aspergeresek.hu e-mail címen kérjük jelezni.

Share on Facebook!Share on Twitter!Reddit

Sziasztok!

A mai naptól változás áll be a regisztráció menetében és a fórum jogosultságrendszerében. Mostantól a fórumhoz való hozzáférés nem igényel második bemutatkozást a fórumon belül, ehelyett minden felhasználói csoport hozzáférést kap majd a felhasználói adatlapokhoz és így a regisztrációkor megadott bemutatkozásokhoz. Ennek fényében arra kérünk mindenkit, hogy fokozottan ügyeljen rá, hogy milyen adatokat ad meg az adatlapján, _ne_ tegye e-mailcímét nyilvánossá, és kerülje a személyes azonosításra alkalmas információk kiírását.

A szabályzat frissítése a változásoknak megfelelően még folyamatban van, addig is, ha a szabályzat és az itt leírtak között ellentmondás merülne fel, akkor kérünk titeket, hogy az itt írtakat vegyétek figyelembe.

Fontos, hogy a regisztráció továbbra is bemutatkozáshoz és elbíráláshoz kötött, illetve vendégek továbbra sem férnek hozzá a fórum semelyik részlegéhez. A változások az új felhasználók könnyebb bekapcsolódását célozzák a fórum biztonságos közegének megőrzése mellett.

A Bemutatkozások fórumrész továbbra is elérhető marad, de használata opcionális: bárki indíthat egy topicot a felhasználónevével, és leírhatja amit fontosnak tart magáról, megkönnyítve a többi fórumozónak, hogy niyssanak felé, kérdéseket tegyenek fel.

További jó fórumozást kívánunk,

AC, Tara és Wisp

Share on Facebook!Share on Twitter!Reddit

Bár tisztában vagyunk azzal, hogy sokaknak nehézséget okoz bemutatkozó szöveget írni, mégis nyomatékosan kérjük erre a leendő tagjainkat. Erre azért van szükség, mert szeretnénk egy biztonságos közeget fenntartani a fórumozók számára. Az aspergeresek sajnos különösen sebezhető csoportnak számítanak a bántalmazó, kártékony emberekkel szemben, ezért igyekszünk tenni az ellen, hogy ilyen emberek bekerülhessenek. Sajnos 100 %-ig így sem tudjuk garantálni, hogy nem juthatnak be kártékony emberek, ezért kérjük, a fórumon ne tegyél közzé olyan információt, amik a személyes beazonosításodra alkalmasak (pl. lakcím, telefonszám, e-mail cím).

Share on Facebook!Share on Twitter!Reddit
Oldalak: [1] 2